Aanbod

Psychotherapie

Psychotherapie is een gesprekstherapie waarbij het doel is om weer in contact te komen met de eigen authentieke gevoelens, gedachten en vaak ook het lichaam. Angst, somberheid, gevoelens van leegte en problemen met identiteit of contact met anderen hebben vaak hun oorsprong in dat men afgedreven is van wie men werkelijk is, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Het kan zijn dat er nog maar weinig contact is met wat er werkelijk aan gevoelens leeft, of men voelt juist heel veel en weet daar geen raad mee. Oorzaak hiervan kunnen ingrijpende ervaringen zijn of moeilijke levensomstandigheden, maar dat hoeft niet altijd. Uiteindelijk is dat voor iedereen uniek. In psychotherapie onderzoeken we wat de oorsprong is van je klachten, waarbij het soms nodig is om gebeurtenissen te verwerken die een grote impact hebben gehad op bijvoorbeeld je gevoel over jezelf, anderen of de wereld. Door de therapie krijg je meer inzicht in jezelf en je klachten, word je je meer bewust van je gevoelens en gedachten en leer je ander gedrag waardoor je beter kan gaan functioneren in onder andere relaties of werk. Dit vraagt soms om flink wat zelfonderzoek, in psychotherapie kan dat samen met de therapeut in een veilige, accepterende omgeving.

Naast cliëntgerichte psychotherapie, werk ik met EMDR, acceptance and commitment therapie (ACT), schematherapie (SFT) en mentaliseren bevorderende therapie (MBT).

Behandeling in de praktijk is vooral gericht op angst, depressie, problemen in relatie tot jezelf en tot anderen en/of (intergenerationeel)trauma bij (jong)volwassenen van 18 jaar en ouder. Is er sprake van - een vermoeden van -  een andere diagnose, kunt u contact opnemen met de praktijk om te bespreken of behandeling passend zou kunnen zijn. Zo niet, denk ik graag mee over andere mogelijkheden in uw regio.

Zingeving

Zingeving is mijns inziens onlosmakelijk verbonden met herstel. Veel psychische problemen gaan samen met een gevoel van zinloosheid, leegte, gebrek aan levensinvulling of het gevoel een doel in het leven te missen.

De ervaring heeft me geleerd dat het belangrijk kan zijn om in behandeling niet alleen aandacht te hebben voor de klachten en hoe men deze kan verminderen maar ook onderliggende zingevingsvragen aandacht te geven, met het oog op meer blijvend herstel en verbetering van de kwaliteit van leven. Daarbij is er in de praktijk ervaring met vragen rondom religie, spiritualiteit en existentiële vragen die juist in het geval van psychische problemen kunnen spelen. Dit kunnen factoren zijn die herstel in de weg staan, maar religie of spirituele beoefening kunnen ook belangrijke steunbronnen zijn die onderzocht kunnen worden. Dit kan voor wie dat wenst, onderwerp van gesprek zijn tijdens de behandeling.

Mijn visie op herstel sluit aan bij de definitie van gezondheid als "het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven" (Huber 2016).

Diagnostiek

Bij langdurige klachten waarbij eerdere behandeling onvoldoende gewerkt heeft, als er vragen zijn over het ontstaan van de klachten of welke onderliggende patronen er kunnen spelen, behoort het uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek tot de mogelijkheden. Vanwege regels rondom vergoedingen is dit altijd in het kader van behandeling binnen de praktijk.